Ruukkukoot

Mitä eri ruukkukokojen merkinnät tarkoittavat?

Kasveja merkitään hieman eri tavalla, eri paikoissa, mutta yleisimpiä ovat P-merkinnät ja C-merkinnät. Jotkut merkitsevät litroina ruukkujen tilavuuden.

Mitä nämä sitten tarkoittavat? 

P9, P11 jne, tarkoittaa 9cm ruukkua, tai 11cm ruukkua. P tarkoittaa POT, eli suomeksi ruukkua. P9 on noin 0,5l.

C-merkinnät taas ovat usein montako litraa ruukun tilavuus on, eli C3 on noin kolme litraa. C tarkoittaa CONTAINER, eli suomeksi astiaa, ruukkua tai vastaavaa.

Jotkut myös ilmoittavat joskus ruukun koon millimetreinä, kuten 180, 230 jne. Minusta tämä on hieman hankala tapa hahmottaa ruukun kokoa. Tuo 170-230mm voi olla siis noin C3, eli 3 litran ruukku, mutta sitten on eri korkuisia, neliöitä, tai pohjassa rei'ille sentin tai parin korko.

 

P-merkinnät ovat yleensä 1-2 vuoden ikäisten taimien ruukkuja ja C-merkinnän ruukkuihin siirrytään, kun kasvi alkaa olemaan jo hyvän kokoinen.

 

Kasvin koko ilmoitetaan yleensä esim. 10-30cm ja tämä on kasvin korkeus ilman ruukkua. Kasvit voivat vaihdella paljonkin, koska kaikki yksilöt eivät ole tasavertaisia.

Nopeammin kasvavat yksilöt pääsevät yleensä aiemmin isompaan ruukkuun ja itse merkkaan esim. P9-C3 24, joka tarkoittaa että mistä ruukusta vaihdettu minkä kokoiseen ja minä vuonna. Nämä yksilöt ovat siis nopeammin kasvavia ja vahvempia yleensä muihin samassa erässä kasvaviin taimiin!

Tässä kuvassa P9-ruukussa kasvanut Pinus Strobus "Pendula" pääsee C3-ruukkuun. Tämä yksilö oli muita kavereitaan ahkerammin kasvava yksilö.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.