Istutusohjeita tuijille ja havuille
Eri havukasvilajien kasvupaikkavaatimukset vaihtelevat jonkin verran. Liiallista kosteutta ja seisovaa vettä havukasvien juuristo ei kuitenkaan kestä, eikä korkealla olevaa pohjavettä. Yleensä havukasvit suosivat hapahkoa kasvualustaa, jonka pH on 5,0-5,5. Kasvualustaa ei kalkita. Poikkeuksena on marjakuuset, jotka vaativat kalkituksen.
Astiataimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan roudan sulamisesta maan routaantumiseen asti. Yleensä havukasveja istutetaan toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Taimet kastellaan hyvin ennen istutusta. Kasvatusastia poistetaan ja taimet istutetaan juuripaakkua rikkomatta 2-3 cm entistä kasvusyvyyttä syvempään. Multa tiivistetään varovasti juuripaakun ympäriltä ja kasvualusta kastellaan hyvin. Pienikokoiset havukasvit (alle 1 m) istutetaan 50-70 cm:n välein, keskikokoiset (1-2 m) 70-100 cm:n välein ja suurikokoiset (3-4 m) 120-160 cm:n välein. Isoiksi puiksi kasvavat havukasvit tarvitsevat runsaasti tilaa ympärilleen, esim. lehtikuusi.
Useimmat ikivihreät kasvit menestyvät paremmin, jos niitä varjostetaan kevyesti kevätauringolta (maalis-huhtikuussa) esim. säkkikankaalla tai harsolla. Alkuvaiheessa myös versojen päivittäinen sumutus edistää kasvuunlähtöä. Havukasvien leikkaustarve on vähäinen, kuusiaitoja lukuun ottamatta. Kevättalvella poistetaan mahdolliset kilpa/kaksoislatvat.
Tuijat ja havukasvit vaativat havukasveille soveltuvan kasvualustan, esim. säkeissä myytävän havu- ja rodomullan tai luotettavan irtomultatoimittajan mullan, joka soveltuu havukasveille.
Mullan johtoluvun tulee olla välillä 20-40 mS/m ja Ph välillä 5-7. Nämä tiedot löytyvät säkkitavarana myytävien multatuotteiden säkeistä. Irtomullan toimittajalta on pyydettävä laskuun maininta mullan johtoluvusta ja ph-arvosta. Multaa, jossa on käytetty puhdistamolietettä ei saa käyttää havuille.
Tuijat viihtyvät tuoreessa ja läpäisevässä maassa, joten varmista onko istutuspaikalla tarvetta salaojitukseen (esim. savimaa).
Istuta ostamasi tuijat ja havukasvit kesällä ja/tai lämpimällä ilmalla välittömästi. Kastele sekä havut että istutuskuoppa hyvin, paakkutaimia on hyvä imeyttää astiassa tai istutuskuopassa 1-2 h ennen istutusta ja kuopan peittämistä. Paakkutaimien juurten ympärillä olevasta verkosta voi avata istutuksen jälkeen saksilla tai puukolla rungon ympärillä mahdollisesti olevat solmut ja verkon yläosa ja kääntää maan sisään, jottei se jää kuristamaan taimen runkoa. Jos verkon saa pois hajottamatta juuripaakkua, voit poistaa sen kokonaan. Istuta tuijat/havut siten, että juuripaakku peittyy, mutta taimen tyvessä oleva “pattimainen” juurenniska jää näkyviin. Havukasvien runko ei saa jäädä maan peittoon. Varaa taimelle riittävän syvä kasvupaikka.
Ihanteellinen kunnostettu istutuskuoppa on noin 50 cm (kork x syv).
Huolehdi taimien runsaasta ja säännöllisestä kastelusta istutusvuonna, jotta ne eivät pääse kuivumaan ja saavat hyvän alun juurtumiselle. Kastelu säiden mukaan ainakin yksi-kaksi kertaa viikossa vähintään 20 litraa /taimi, isoille taimille enemmän. Tarkista kastelun riittävyys kaivamalla pieniä koekuoppia ja tutki maan kosteus juuristosyvyydestä.
Varsinkin kesähelteillä ja tuulisella säällä on päivittäisestä kastelusta huolehtiminen äärimmäisen tärkeää.
Lannoita keväällä ja keskikesällä havu-rodolannoitteella, elo-syyskuussa syyslannoitteella. Lannoitusta ei suositella ensimmäisenä vuonna, kun taimet on istutettu uuteen multaan.
Aurinkoisella kasvupaikalla nuoret tuijat ja kartiovalkokuuset vaativat kevättalvella varjostamista. Poista varjostusverkko kun routa on sulanut.
Kasvuunlähtötakuu
Kasvuunlähtötakuu keväällä ostetuille taimille 30.6 asti. 1.7 jälkeen ostetuilla taimilla takuu 14vrk ostopäivästä. 1.10 lähtien ostetuille taimille ei anneta takuuta. Takuu ei koske talven, tuhoeläinten, epäsuotuisan kasvupaikan tai muiden ulkopuolisten tekijöiden taimille aiheuttamia vaurioita. Säilytä taimen kuitti ja nimilappu mahdollista palautusta varten.